7-те Елемента на Интериорния Дизайн – Как да ги Използвате във Вашия Дом

7-те Елемента на Интериорния Дизайн – Как да ги Използвате във Вашия Дом

Искате да преобразите дома си, но не знаете от къде да започнете? Фундаменталните принципи на интериорния дизайн са чудесно начало в това начинание. В тази статия ще разгледаме 7-те основни елемента на интериорния дизайн и как можете да ги използвате, за да създадете дом, който да е едновременно стилен и функционален.

Пространство

Въпреки че всички елементи са незаменими един друг, пространството е може би най-важният компонент за всеки интериорен проект. Ключът към постигането на баланс във всяко помещение е в идеалното съотношение между позитивното и отрицателното пространство. Позитивното такова е изпълнено с мебели, предмети и елементи на декора, а отрицателното се отнася до празнините между тях. Преобладаващо отрицателно пространство създава усещане за простор, но също така може да усетите помещението недостатъчно обзаведено и дори безлично.  От друга страна, стая с доминиращо положително пространство може да породи чувство за претъпканост и прекалена обзаведеност.

Линии

Както структурните характеристики на помещението, така и обзавеждането могат да създадат линии, които влияят на усещането за пространство. Те определят форми и играят ролята на визуални водачи, насочвайки вниманието към даден предмет в стаята. Линиите биват категоризирани в три вида – хоризонтални, вертикални и динамични.

Хоризонтални линии

Те провокират усещане за стабилност и спокойствие и създават чувство за по-широко и по-обширно пространство. Те най-често са представени посредством мебелите – маси, столове, плотове и легла. Прекомерното наличие на този елемент в дизайна може да превърне пространството в скучно, без визуалната привлекателност, идваща с вертикалните и динамичните линии.

Вертикални линии

Вертикалните линии присъстват в интериора чрез врати, прозорци или високи камини. Те са перпендикулярни на хоризонталните линии, което естествено привлича погледа ви нагоре и визуално увеличава височината на стаята. Ако се използват твърде често, вертикалните линии могат да ви накарат да се чувствате затворени и ограничени.

Динамични линии

Тези линии предполагат движение и стимулация. Те потикват очите ви да се движат по посока линията и носят със себе си усещане за енергия. Зигзагообразните, ъгловите и извитите линии попадат в тази категория и придават чувство за живот и баланс на стаята.

Форми

Линиите бе значение дали са хоризонтални, вертикални или динамични създават форми. Тези форми биват геометрични (ъглови) или естествени (извити) и могат да бъдат акцентирани посредством други елементи като текстура, светлина и цветове. При формите е изключително важно да се спазва баланс между естествените форми, излъчващи спокойствие и геометричните, които носят със себе си сила и енергия.

Светлина

Светлината е един от най-важните и очевидни елементи на интериорния дизайн, тъй като тя създава настроението във всяка стая. Тя се дели на два вида – естествена и изкуствена.

Естествена светлина

Тя може да постави акцент върху цветовете на стените в помещенията и да ги направи по-приветливи. Основна задача на интериорния дизайнер е да планира и позиционира прозорците и вратите по оптимален начин, за да позволи нужното количество естествена светлина да присъства във всяка стая. Пердетата, завесите и сенниците са верен инструмент в арсенала на всеки дизайнер, чрез който може да манипулира необходимото количество светлина във всяко пространство.

Изкуствена светлина

Изкусвената светлина идва на помощ, когато естествената такава не е достатъчна или дизайнерът иска да подчертае съществуващ предмет в стаята или да създаде конкретно настроение. Този тип светлина има 3 основни приложения:

  • Осветление на задачите – използва за за улесняването на определени дейности като четене, писане, шиене, с цел да намали напрежението в очите и да добави допълнителна видимост.
  • Акцентно осветление – спомага за създаването на фокусна точка и насочване на вниманието към дадени предмети в стаята като например произведения на изкуството или растения.

Амбиентно осветление – вместо да подчертава или да помага при изпълнението на задачи, амбиентното осветление подобрява цялостното пространство.

Цветове

Цветовете в интериорния дизайн носят конкретни послания и настроения, тъй като мозъкът ни е настроен да ги възприема по определен начин. Част от работата на интериорния дизайнер е да комбинира цветовете така, че да провокира във вас желаното усещане, което искате за вашия дом. Червеният цвят например символизира сила и енергия, зеленият се свързва с природата и спокойствието, а белият се асоциира с хармонията и пречистването.

Текстура

За повечето хора текстурата е това как нещо се усеща на допир, но в интериорния дизайн е важно и чисто визуалното възприятие на текстурите. Например коприната е гладка на допир и изглежда такава, докато кожата също е гладка, но от своя страна изглежда различно от коприната. Смесването на различни текстури и тяхното контрастиране добавят дълбочина към помещението, определят неговото настроение и избягват монотонността.

Щампи

Щампите представляват съвкупност от линии и форми, които служат за акцентиране върху определена част от вашия интериор като таван, стълби и стени. Общоприет мит е, че щампите са подходящи единствено за постигане на ярък ефект върху стени. Те се вписват отлично и в рамките на картини, завеси, възглавници и разнообразни предмети – включването им като интериорно решение във вашия дом ви предоставя безкраен набор от възможности.

Ако се съмнявате какъв интериорен дизайн би подхождaл на вашия дом или имате въпроси, свързани с нашата работа, не се колебайте да се свържете с нас на телефон 0899 32 55 81 или на имейл адрес office@moodinterior.com.

Summary
7-те Елемента на Интериорния Дизайн – Как да ги Използвате във Вашия Дом
Article Name
7-те Елемента на Интериорния Дизайн – Как да ги Използвате във Вашия Дом
Description
Постигането на перфектния интериорен дизайн се крие в баланса между неговите основни елементи - вижте кои са те и как да ги приложите във вашия дом.
Author
Publisher Name
Mood Interior Design
Publisher Logo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*