Основни Разлики Между Модерния и Съвременния Интериорен Дизайн

Основни Разлики Между Модерния и Съвременния Интериорен Дизайн

Въпреки че термините съвременен и модерен понякога се използват взаимнозаменяемо, то те не се синоними що се касае до интериорния дизайн, защото обхващат съвсем различни интериорни решения и стилове на обзавеждане. В тази статия дефинираме двата стила, изброявайки техните уникални характеристики и предоставяйки визуални примери.

Каква е разликата между модерен и съвременен дизайн?

Модерният дизайн води началото си от модернизма, движение датиращо от 20-ти век и характеризиращо се с акцент върху абстрактното мислене, функционалността и ярките и прости форми. Най-емблематичните мебели от тази епоха са създадени между 20-те и 50-те години на миналия век. Наситен с изчистени и практични геометрични форми, този стил възхвалява функционалността и разчита на естествени материали като дърво или кожа. Модерният стил също така се фокусира върху простотата, изчистените линии и липсата на безпорядък.

От своя страна съвременният дизайн черпи вдъхновение от настоящето и непрекъснато се развива и променя, за да бъде в крак с най-новите тенденции. Той обхваща набор от стилове, появили се през втората половина на 20-ти век и отправя предизвикателство към конвенционалното и стереотипите в дизайна. За него са присъщи чисти линии, минималистичен подход и неутрални цветови палитри, както и материали като метал, стъкло и полиран камък.

Как да постигнете модерен интериорен дизайн у дома?

Опростете дизайна

Придържайте се към максимално опростен интериорен дизайн, избирайки мебели с изчистени линии и минимално количество орнаменти. Това ще ви помогне да създадете по-минималистичен и рационализиран дизайн, който е ненатрапчив за окото.

Изберете неутрални цветове

Неутралните цветове са вечни и осигуряват ефирна атмосфера във всяко помещение. Независимо дали боядисвате стените или купувате нови мебели, доверете се на цветове като бяло, кафяво или сиво, за да постигнете модерно и уютно усещане. Не се придържайте строго към един цвят, комбинирайте няколко нюанса, за да създадете интересен контраст и текстура.

Включете природни елементи

Внедрете външния свят в дома си като добавите естествени материали като дърво, камък или растения. Те не само изглеждат страхотно, но могат да помогнат в създаването на успокояваща атмосферата. Селектирайте мебели, изработени от устойчиви материали, добавете няколко стайни растения, за да подобрите качеството на въздуха или поставете дървени стенни панели, за да добавите фокусна точка към интериора.

Произведения на изкуството

Те са чудесен начин да внесете живот във всяка стая и да я направите да изглежда модерна. Изберете предмети, които привличат окото и изразяват вашия уникален стил – независимо дали става дума за абстрактни картини или ретро фотографии. Не се страхувайте да експериментирате с различни форми на изкуство като скулптури или арт инсталации.

Естествено осветление

Друг важен компонент в модерния дизайн е използването на естествено осветление за сметка на изкуственото такова. Наличието на големи прозорци е функционален и енергоспестяващ начин за осветяването на стаите. За да се възползвате максимално от естествената светлина, помислете за щори и завеси, които биха ви дали гъвкавост и контрол върху външната светлина в дома ви.

Съвети за постигането на съвременен интериорен дизайн

Ограничете безпорядъка

Съвременният дизайн е пряко свързан с минимализма и прегръщането на идеята за негативно пространство. Това означава, че при проектирането на стаите е от съществена важност да се отървете от излишните вещи и предмети или да ги съхранявате на места, които са далеч от погледа ви. Тук цари максимата, че “по-малкото е повече“, така че подберете внимателно орнаментите в дома ви, за да постигнете максимален визуален ефект.

Геометрични форми

Смесицата от прави и елегантно извити линии, които са възможно най-прости, е това, което отличава съвременния интериорен дизайн от останалите стилове. При избора на мебели търсете плавни, прости и изчистени геометрични форми без наличието на излишни орнаменти.

Контрастни цветове

Както при всеки стил на дизайн, така и при съвременния умелото вплитане на различни цветове е чудесна възможност да добавите визуален блясък към вашия интериор. Търсете начини за създаване на контраст между светли и тъмни тонове или студени и топли цветове. Това може да стане посредством използването на допълнителни цветови комбинации като синьо и оранжево или чрез избор на по-светли нюанси за стените и по-тъмни нюанси в мебелите или аксесоарите.

Осветление

Подходящото осветление е друг ключов елемент в съвременния дизайн, така че не забравяйте да го използвате стратегически, когато проектирате стаята си. Потърсете лампи и осветителни тела с уникален дизайн, тъй като това ще ви помогне да внесете нотка на индивидуалност във вашето пространство. Лампите могат да имат прави линии и искрящи метални покрития, за да осигурят перфектна атмосфера.

Не забравяйте декорацията

Опростеният интериор с преобладаващи изчистени линии е предпоставка за това произведенията на изкуството да изпъкнат на преден план. Обърнете внимание на рамките, когато добавяте картини – рамките в гланцово или матово черно, естествено дърво или метални покрития подчертават визуалния ефект от изобразителното изкуство. Изящните скулптури или ретро черно-бяла фотография биха добавили стилистичен щрих към вашия дом.

Следвайки нашите съвети, лесно можете да създадете интериор в модерен или съвременен стил по ваш избор. Без значение кой стил ви допада и вдъхновява повече, интериорните дизайнери от Mood Interior могат да ви помогнат да го реализирате в дома си.

Summary
Основни Разлики Между Модерния и Съвременния Интериорен Дизайн
Article Name
Основни Разлики Между Модерния и Съвременния Интериорен Дизайн
Description
Научете какви са основните прилики и разлики при модерния и съвременния интериорен дизайн.
Author
Publisher Name
Mood Interior Design
Publisher Logo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*