7 Характеристики на Индустриалния Интериорен Дизайн

7 Характеристики на Индустриалния Интериорен Дизайн

Индустриалният интериорен дизайн е широко разпространен в Северна Америка и постепенно набира популярност и у нас. Този стил е свързан с включването на елементи от индустриалната епоха в домашния декор. Ако обмисляте да обзаведете дома си в индустриален стил, има няколко прости правила, които да следвате. В тази статия ще обсъдим 7 основни характеристики на индустриалния стил, които ще ви помогнат да решите дали е подходящ за вас.

Какво представлява индустриалният интериорен дизайн?

Това е стил, който черпи вдъхновение от индустриалната революция – времена, в които фабрики и машини произвеждат с пълна сила продукти за ежедневието. Стилът набляга върху елементи като открити тухли, бетон, дърво, утилитарни елементи като тръби и вентили и ретро мебели, които отдават почит към индустриалната епоха.

Кратка история на индустриалния интериорен дизайн

Датиращ от 70-те години на миналия век, индустриалният стил набира все по-голяма популярност като начин да добавите индивидуалност и отличителност към съвременните домове. С течение на времето и промяната в пазара на труда много от фабриките затварят врати и се превръщат в красиви и функционални жилищни пространства. Този ход дава началото на изцяло нов стил във вътрешния дизайн, който продължава да вдъхновява дизайнерите и до днес.

Кои са основните характеристики на индустриалния стил?

Изложена тухла

Отличителна черта на този стил са откритите тухлени стени, които показват характера на вашия дом, добавят драматична текстура и създават фокусна точка във всяка стая. Можете да прикрепите изкуствени тухлени панели към стените или да използвате тухлен шаблон и боя, за да имитирате външния вид на състарени от времето тухли. Подвижните тапети са временно решение, подходящо за общежития и помещения под наем.

Използвани материали

Използвайте метал, дърво, бетон, стомана или стъкло, за да придадете характерния суров и остър вид на интериора си. Тези материали са доказано издръжливи и ще устоят изпитанията на времето и ежедневното ползване. Рециклираните стари мебели и декоративни предмети от дърво са характерни за индустриалния стил и са чудесен начин за инкорпориране на естествени елементи сред по-тежките и студени предмети от метал.

Цветове

В този стил обикновено се набляга върху неутралната цветова палитра, която може да включва цветове като бяло, черно, сиво и кафяво за създаването на по-класическа и актуална визия. Когато проектирате помещенията, фокусирайте се върху баланса между топли и студени цветове. Доминиращите студени такива могат да породят у вас усещането за неприветливост и мрачност, а прекалено топлите биха наклонили везните в посока интериор на уютна селска къща.

Комбинирайте стар и нов декор

Комбинацията от нови материали и винтидж елементи е един от крайъгълните камъни на индустриалния интериорен дизайн. Заложете на стари книги, фотографии, лампи и мебели за по-ясно изявен ретро вкус. Можете да добавите характер към новите мебели като смените дръжките на врати, шкафове и чекмеджета с такива във винтидж стил.

Прозорци

Големите прозорци, стигащи от пода до тавана, са запазена марка за индустриалния стил. Те осигуряват голямо количество естествена светлина, както и красиви гледки към заобикалящата ви градска среда. Прозорците с многослойни профили и черни метални рамки се съчетават отлично с открити тухли и бетон и придават шикозен градски вид.

Тръби на открито

Откритите тръби, тръбопроводи и греди са често оставени на показ, без да се прикриват, с цел дизайнерите да акцентират върху автентичността на старите сгради, преустроени в жилищни пространства. Тези елементи добавят остро и утилитарно усещане към всяка стая. Индустриалният дизайн е свързан със създаването на големи и открити пространства, затова структурните елементи като тръби, греди и колони спомагат да се създаде чувство за експанзивност, което може да накара вашето пространство да изглежда по-голямо, отколкото е в действителност.

Аксесоари

Предметите с индустриален или винтидж произход като стари пишещи или шевни машини, фотоапарати или работни маси вдъхват живот във всяка стая. Обзаведете дома си с плюшени килими, покривки и декоративни възглавници в цвят от слонова кост, сиво или шоколадово кафяво. Тапицираните отомани, меките пейки и ръчно изработените пуфове балансират чистите линии и твърдите повърхности на индустриалните пространства.

Заключение

Индустриалните пространства се базират върху ясно дефиниран стил, свързан с индустриалната ера, но въпреки това вие имате много свобода да създавате свои собствени и уникални идеи за интериорен дизайн. Използвайте специфични декоративни елементи и индустриални мебели, които отговарят на вашия начин на живот и лични предпочитания. Потърсете материали, които можете да рециклирате и в крайна сметка да спестите пари, ако разполагате с ограничен бюджет.

Summary
7 Характеристики на Индустриалния Интериорен Дизайн
Article Name
7 Характеристики на Индустриалния Интериорен Дизайн
Description
Кои са основните характеристики определящи интериорния дизайн като индустриален? Научете в тази статия.
Author
Publisher Name
Mood Interior Design
Publisher Logo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*