6 Практични Съвета за Дизайн на Кухня

6 Практични Съвета за Дизайн на Кухня

Независимо дали обновявате съществуващата си кухня или изграждате нова такава от нулата, то тази статия е точно за вас. В нея ще получите практични съвети за планирането и дизайна на кухнята, които ще ви гарантират нужните функционалност и комфорт.

Помислете за предназначението на кухненското пространство

Вероятно най-важният аспект, за който трябва да помислите, когато планирате нова кухня, е каква функция искате помещението да изпълнява. Готвенето е основна дейност в кухнята, но с времето тя се е превърнала в място, където се събираме с близки и приятели и прекарваме все по-голяма част от времето си. Замислете се за всички дейности, които извършвате в кухнята ежедневно – готвене, хранене, гледане на телевизия, работа, проверяване на имейла. Ако имате деца, то кухнята може би е мястото, където им помагате с домашните, докато приготвяте вечерята. В такъв случай може да помислите за обособирането на пространство за малко бюро или телевизор. Ако често ще посрещате приятели у дома, то инвестицията в охладител за вино или мини кафе-бар изглежда оправдана. Кухнята отразява вашия начин на живот и за това е необходимо да отделите нужното време за внимателното ѝ проектиране.

Правилото за “работния триъгълник“

Лесното и безпроблемно навигиране в кухнята е от съществено значение за постигането на ефективност по време на готвене. Работният триъгълник представлява разстоянието между вашата печка, хладилник и мивка. Добре прокетираният триъгълник ще доведе до ефективен процес на работа и ще ви позволи да се движите с лекота между трите най-използвани точки в кухнята. Желателно е всяка страна от триъгълника да е с размери не по-малко от 1.2 метра и не повече от 2.7 метра като в идеалния случай периметърът на триъгълника не трябва да бъде по-малък от 4 метра и по-голям от 8 метра.

Планирайте място за съхранение

Креативните идеи за съхранение в кухнята съчетани с прецизно планиране могат да превърнат хаотичното пространство в спретнато и подредено, готово за работа, готвене и забавление. Ако често използвате малки домакински уреди, помислете кой би бил най-лесният и удобен достъп до тях. Можете да прибегнете до гараж с врати за уреди, които се прибират или голям килер с издърпващи се чекмеджета. По този начин пространството ви изглежда по-организирано и свободно, а и кухненският плот никога няма да е претрупан. Органайзерите за кухня предлагат стил и практичност в съхранението на предметите, които най-често ползвате. На пазара има богат избор от органайзери за подправки, поставки за ножове, съдове и капаци, салфетници или стойки за чаши.

Избор на подходящо осветление

В кухнята ще искате да създадете настроение, но също така и да се уверите, че имате достатъчно светлина за готвене. Нека хвърлим бърз поглед върху типовете осветление и тяхното приложение в кухнята.

Околно осветление. То осветява цялото пространство и обикновено е представено чрез саксии с вградено осветление, висящи светлини за кухненски острови или полилеи над масaта. В допълнение към тях можете да използвате димери за регулиране на светлината, за да създадете желаната атмосфера и настроение.

Осветление на задачите. Неговата идея е да създава работна среда без сенки, когато приготвяте храната. Осветлението за под кухненски шкаф е може би най-популярното осветление за работа, гарантиращо отлична видимост необходима при използването на остри предмети за рязане и кълцане на храна. LED лентите често са предпочитани тук, тъй като предлагат ярка и бяла светлина, осигуряваща отлична видимост. Поставянето на отделни осветителни тела над мивката и котлоните гарантират комфортна и безопасна работа.

Акцентно осветление. То не е необходимо в изпълнението на конкретни работни задачи, а подчертава определени детайли в дизайна на вашата кухня. Например това могат да бъдат стъклени рафтове с красиви съдове или чаши, декорации по стените или скъпи предмети. Mожете да използвате LED ленти, лампи за вграждане в таван или обикновено точково осветление.

Изберете уредите

Друго важно съображение е изборът на вашите уреди. Трябва да помислите внимателно от какви уреди имате нужда и къде ще бъдат поставени в кухнята ви. Искате ли двойна фурна, микровълнова или съдомиялна? Направете списък с необходимите уреди и техните размерите, за да можете да планирате тяхното местоположение и цена, когато проектирате кухнята си. Обмислете и дали имате нужда от вградени или свободно стоящи уреди. Вградените електроуреди правят кухнята ви да изглежда по-изтънчена и стилна, докато свободно стоящите ви дават по-голяма гъвкавост при избора на местоположението им.

Качество на материалите

Материалите и покритията, които избирате за вашата кухня, определят не само усещането и настроението в помещението, но играят съществена роля в дълготрайността при експлоатацията на кухнята. Не инвестирате в изграждането или реновирането на кухнята всяка година, така че със сигурност бихте искали тя да издържи изпитанието на времето. Опитайте се да вложите средства си във възможно най-висококачествените материали, които позволява бюджетът ви. Повечето хора избират дървото, когато става дума за кухненски шкафове – дъб, бор или череша са предпочитани варианти.  Естественият камък (гранит и мрамор), кварцът и ламинатът са подходящи материали за изработването на кухненския плот. Както сами се уверихте, има много фактори, включени в планирането на вашата мечтана кухня. Надяваме се, че сте намерили тези 6 съвета за полезни и ви пожелаваме успех с вашия проект!

Summary
6 Практични Съвета за Дизайн на Кухня
Article Name
6 Практични Съвета за Дизайн на Кухня
Description
В тази статия ще откриете практични съвети за функционален и красив дизайн на вашата кухня.
Author
Publisher Name
Mood Interior Design
Publisher Logo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*