Размерът на телевизора – какво трябва да знам преди да си купя телевизор

Когато купувате телевизор, размерът е една от първите характеристики , които трябва да решите. Ако е твърде голям ще доминира пространството и няма да може да се отдалечите достатъчно , за да виждате всичко на екрана. Ако е твърде малък ще присвивате очи на любимите си филми и предавания. Може да се изкушите да спестите пари, като изберете по-малък телевизор, или да вземете най-големия, който можете да си позволите. Най-добрият вариант е да намерите оптималния размер за жилищното пространство и по този начин ще се  насладите максимално на преживяването.

Ето нашите най-добри съвети, които да вземете предвид, когато се подготвяте да купите телевизор за дома или офиса.

1. Препоръчителни размери на екрана по разделителна способност

Взимайки впредвид оптималното разстояние за гледане (прочетете повече за това в точка 2 ), ето оптималните размери на екрана за всяка естествена разделителна способност, налична на пазара:

HD/1080p

Телевизорите, които не са 4K, обикновено са разумна инвестиция ако търсите до 32-инчов телевизор или по-малък – вероятно допълнителен, за спалня или кухня – и искате да запазите бюджета си. При този размер няма смисъл от по-голяма разделителна способност, защото тя няма да даде голямо отражение.

4K Ultra HD

За да се усети най-добре технологията Ultra HD оптималният размер телевизор е от 50-инчов до 55-инчов знак. Съществуват много по-малки телевизори с 4К разделителна способност, но при едва по-големите модели наистина се усеща разликата.

8K

С огромна разделителна способност 7680 на 4320 пиксела, телевизорите с 8K качество се предлагат на пазара, но определено от висок клас. За да се насладите наистина на 8K телевизор в обикновена всекидневна, ще трябва да купите един от поне 75 инча, за да оцените наистина разликата с 4K.

2. Препоръчителнo разстояние до телевизора

Размер на ТВ Екран - Диагонал

Разстояние до телевизора при FULL HD

Изчислява се като се умножи разстоянието от мястото за гледане до телевизора в метри и се умножи по 25. Така ще разберете колко инча да е вашият телевизор. За пример, при 2,60 м разстояние, ви е необходим 2,60 x 25 = 65″ телевизор.

Най-доброто разстояние за гледане на телевизия

Разстояние до телевизора при 4K Ultra HD

При 4K Ultra HD телевизори разстоянието до тях се променя. Така например 60″ 4К телевизор е удачно да се гледа от 2 метра. Екраните с 4K разделителна способност показват много по-ясна и чиста картина и ще може да се насладите на детайлите, ако сте по-близо до самия телевизор.

Ефективно разстояние за 4K Ultra HD TV

Малки и средни телевизори

Малките телевизори с плосък екран са идеалният размер на екрана за вашата спалня или кухня. Най-често под малък телевизор се разбира 22- инчови до 32-инчови екрани, които са идеални за гледане на разстояние до 1 метър. Средните по размери телевизори 26“38“ са идеални за голяма спалня или по-малъка всекидневна, с разстояния за гледане от 1 до 1,5 метра.

Телевизори с голям екран

За пълноценно изживяване при гледане в средна по размер всекидневна, или в просторна спалня, с идеално разстояние за гледане на телевизия от 2 до 2,5 метра, Ви е необходим телевизор с поне 39″ екран.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*