7 ОСНОВНИ СЪВЕТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД ПРИ ПРОЕКТИРАНЕТО НА ДЕТСКА СТАЯ

7 ОСНОВНИ СЪВЕТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД ПРИ ПРОЕКТИРАНЕТО НА ДЕТСКА СТАЯ

За всеки идва момент в живота, когато трябва да се направи естествената стъпка, за да се създаде семейство, да се намери пълноценност и радост, които изпълват душата ни заедно с раждането на дете. Децата просветляват живота ни, като ни дават сила, променят приоритетите ни и веднъж с появата си, почти всичко, което правим, правим за тях. Опитваме се да им предложим повече, да им създадем условия да се развиват хармонично и това нещо се проявява незабавно чрез нашите усилия да им уредим приказна стая. Детската стая е много важна за растежа на малките творци , знаейки факта, че интелигентността и творчеството на децата се влияят главно от мястото, където те прекарват голяма част от детството си.  Когато са малки, те не са в състояние да изразят определени предпочитания, решенията относно подреждането на стаята им принадлежат изцяло на родителите и докато растат, децата изразяват своите желания, определени наклонности и таланти и ние трябва да сме готови да ги посрещнем. Желанията и предпочитанията на детето по отношение на стаята трябва умело да бъдат балансирани с целта да се създаде безопасна и гостоприемна среда. Детската стая трябва не само да осигурява комфорт, но и топла атмосфера и да допринася за хармоничното развитие на детето на няколко фронта. В това отношение интериорно студио MOOD синтезира 7 основни  правила, които могат да ви помогнат да предложите на детето си подходяща стая за почивка, игра и учене.

Ето нашите най-добри съвети, които да вземете предвид, когато се подготвяте да проектирате дома си с мисълта за бъдещето.

1. Безопасността е на първо място

Трябва да се избягват мебелите, които крият риск за детето, като например тези от стъкло или острите ъгли. Препоръчително е да изберете мебели със заоблени ъгли или защитени с капачки. В случай на по-малки деца, мебелите не трябва да се поставят близо до прозореца, за да не позволят на детето да стигне до прозореца. Препоръчително е да използвате бавно затварящи се панти, за да предотвратите прищипване на пръсти, когато използвате врати на шкафове или чекмеджета. Също така, всички електрически ключове и контакти в стаята да бъдат оборудвани със защити.

2.Пространство, подредено в съответствие с неговата функция

Устройството на стая всъщност е конфигурация от стимули, която помага на детето да се организира и да научи някои правила. Вътрешното подреждане и организация на стаята трябва да подчертават очевидните зони за различните детски дейности. Например, за детето е указано да има специална зона, посветена на игра, и такава за домашни и учене. Ако детето има артистични интереси, трябва да се намери решение, за да се насърчат тези заложби , включително чрез специално пространство. Основно в стаята си детето играе, учи и спи и ако тези три дейности нямат добре дефинирани пространства, след време детето ще свикне да играе или да си прави домашното например в леглото. Добре организираната стая насърчава детето да стане по-подредено.

3.Мебели, които насърчават организаторските умения

Изберете мебели, оборудвани с достатъчно места за съхранение. За да насърчите детето си да се чисти и да стане спретнато, в стаята трябва да има необходимите места за съхранение, които да са достъпни и лесни за използване. Когато в стаята няма предварително зададени места за определени неща, детето не може да усвои понятието за ред. Той ще научи, че всичко има своето място и ще свикне да поставя играчките, книгите, тетрадките, дрехите и т.н. в правилните чекмеджета. Необходимостта от достатъчно места за съхранение не е еквивалентна на размера на помещението. Препълнената стая е уморителна. Мебелите трябва да бъдат ограничени до необходимия минимум, тъй като по-малко мебели могат да означават по-щедра детска площадка, което е много полезно за детето.

4.Използване на цветове

Много е важно колко цвята използвате и как редувате релаксиращите цветове и тези които стимулират активността. Цветовете могат да успокояват или стимулират. Във всеки случай е най-добре да включите детето си в избора на цветове и да го оставите да избира. Използването на подходяща за възрастта тема и любимите цветове на вашето дете е може би най-добрият начин да създадете запомнящо се пространство .

5. Ергономичност

Изборът на бюро, което ще се използва от детето, е от съществено значение. Бюрото трябва да предлага здравословна позиция, както и удобство, когато се използва, за да допринесе за любовта на детето към дейностите на бюрото, които ще бъдат по-организирани и ефективни. Столове с регулируема височина са по-подходящи за комфорта на детето. Освен това леглото и матракът са много важни за добрия сън и здравето на детето. Твърдият матрак е по-здрав и по-добре ще подпомогне физическото развитие на вашето дете.

6. Избор на материали

За да сте сигурни, че стаята на детето ви е безопасна за почивка и игра, първо трябва да изберете използването на естествени материали. Подът на стаята може да бъде направен от дърво и покрит с килим от естествени влакна. Не се препоръчва използването на студени покрития като подови плочки. Правилото за естествените, неалергични материали е валидно и когато избираме мебелите. Също така настоящите тъкани в стаята трябва да бъдат изработени от естествени влакна. Покритията трябва да бъдат изпълнени с безвредни материали, като лак на водна основа без химически съединения.

7.Изберете правилната светлина

Обърнете специално внимание на източниците на светлина. За предпочитане е топла бяла светлина, използвана след залез слънце за общо осветление на стаята. Детето може да използва настолна лампа за дейностите, разработени на бюрото. През деня в детската стая се желае богата естествена светлина.

Summary
7 ОСНОВНИ СЪВЕТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД ПРИ ПРОЕКТИРАНЕТО НА ДЕТСКА СТАЯ
Article Name
7 ОСНОВНИ СЪВЕТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ИМАТЕ ПРЕДВИД ПРИ ПРОЕКТИРАНЕТО НА ДЕТСКА СТАЯ
Description
Превърнете детската стая в място за игри и спокойствие само в няколко лесни стъпки.
Author
Publisher Name
Mood Interior Design
Publisher Logo

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

*